Изобретиха заместител на алкохола, който не предизвиква махмурлук

Британски учени разработиха заместител на алкохола, който имитира приятното усещане от консумирането на опияняващата напитка, но не води до напиване и махмурлук, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Освен това ефектът на въпросната напитка може да бъде „изключен“ лесно с помощта на хапче, което ще позволява на консуматорите да шофират или да се върнат към служебните си задължения. Синтетичният алкохол е разработен на базата на химикали, свързани с валиума, и въздейства на невроните подобно на алкохола, предизвиквайки усещането за благополучие и спокойствие. За разлика от истинския алкохол обаче той не въздейства върху други части на мозъка, които контролират промените в настроението и водят до зависимост. Освен това ефектът от консумирането му може да бъде неутрализиран моментално с „противоотрова“.
Синтетичният алкохол е разработен от екип от учени от Импириъл колидж в Лондон, водени от проф. Дейвид Нът – експерт по наркотиците, който наскоро бе отстранен от поста правителствен съветник заради коментарите му във връзка с канабиса и екстазито. Учените са концентрирали усилията си върху бензодиазепините, към които принадлежи и диазепамът – основната съставка на валиума. Смята се, че съставката може да замести алкохолното съдържание при различни напитки, а извлеченият от тях етанол да бъде използван за гориво. Според проф. Нът откритието може да има драматичен ефект върху обществото и върху подобряването на здравословното състояние на хората. По думите му алкохолната индустрия не е проявила интерес, но някои държави с по-либерални режими, като Гърция и Испания, биха могли да бъдат убедени да финансират проекта.

Станете почитател на Класа