Скоро в орбита: Ще се появи първата в света зарядна станция за космически кораби

Скоро в орбита: Ще се появи първата в света зарядна станция за космически кораби
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.07.2024
  • Сподели:

Американската компания Star Catcher Industries ще създаде първата в света космическа енергийна мрежа за зареждане на сателити.

 

 

 

Компанията е успяла да събере 12,25 милиона долара от инвеститори, за да създаде своята мрежа от спътници за предаване на енергия в ниска околоземна орбита. Първият от тези спътници ще излезе в орбита през следващата година, пише Interesting Engineering.

 

Мрежата Star Catcher е предназначена да осигури надежден и постоянен източник на енергия за сателитите в ниска околоземна орбита.

 

 

Пазарът за осигуряване на повече мощност на сателитите в орбита е обещаващ благодарение на сателитни групи като Starlink от SpaceX. Експертите предполагат, че до 2030 г. в ниска околоземна орбита ще има около 50 хиляди космически кораба, което е 5 пъти повече от сега.

 

 

Ключово предимство на космическите слънчеви електроцентрали е способността им да осигуряват непрекъснато захранване на сателитите в орбита.

 

 

Затова Star Catcher Industries планира да създаде първата в света електропреносна мрежа в космоса.

Тя ще се състои от сателити, разположени в ниска околоземна орбита, приблизително на 1500 км над Земята. Те ще използват слънчевата енергия и ефективно ще я предават на космически кораби на клиенти.

По-бързият и по-мощен трансфер на енергия ще позволи на космическите кораби да произвеждат пет до десет пъти повече енергия от съществуващите слънчеви панели.

Тъй като броят на сателитите ще се увеличи рязко до 2030 г., Star Catcher Industries прогнозира рязко увеличение на търсенето на енергия до 840 мегавата. Сега са необходими само няколко десетки мегавата.

 

 

Предполага се, че с помощта на енергийната мрежа сателитите ще могат да работят по-дълго и поддръжката им ще бъде по-евтина.

 

 

Първоначалното финансиране ще се използва за провеждане на наземни тестове за валидиране и демонстриране на възможностите за предаване на енергия чрез Star Catcher Network.

След тестване на технологията на Земята, първият сателит на бъдещата енергийна мрежа ще бъде изведен в орбита през 2025 г. След това американската компания планира да започне изграждането на функционираща енергийна мрежа.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа