Учени откриха нов неизвестен минерал на Луната, съдържащ 41% вода

Учени откриха нов неизвестен минерал на Луната, съдържащ 41% вода
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Китайски учени са открили водни молекули в лунната почва, което дава надежди по темата за възможността хора да се заселят на Луната.

В проби от лунна скала, доставени от космическия кораб Chang’e-5 през 2020 г., е бил открит минерал, пълен с молекулярна вода.

Учените казват, че минералният кристал, условно наречен Неизвестен лунен минерал (ULM-1), е богат на вода и амониеви молекули. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Astronomy, пише Interesting Engineering.

Според авторите на изследването, ULM-1, открит на лунната повърхност, е богат на вода и амоний минерал. Неговата формула е (NH4,K,Cs,Rb)MgCl3-6H2O. Водните молекули заемат до 41% от масата му.

Структурата и съставът на неизвестния минерал много наподобяват новограбленовита, земен минерал, образуван от реакцията на горещ базалт с богати на вода вулканични газове.

Учените казват, че изключват земното замърсяване като причина за наличието на този материал, въз основа на неговия химичен и изотопен състав и условията на образуване.

Изследователите предполагат, че водните молекули може да се задържат в области от повърхността на Луната, които са осветени от Слънцето, пише „Индипендънт“.

За първи път беше възможно да се изследва повърхността на Луната за наличие на вода в нея през 70-те години на миналия век, благодарение на изследването на лунни проби, доставени от астронавтите на НАСА.

Първоначалният анализ на почвени проби не разкрива наличието водни молекули, което води до убеждението, че Луната е суха. Но десетилетия по-късно, с помощта на орбитални апарати, учените установяват, че това всъщност не е така.

 

 

 

 

 

 

През 2009 г. индийският космически кораб Chandrayaan-1 откри доказателства за хидратирани минерали в осветените от слънцето региони на Луната. През 2020 г. НАСА обяви откриването на вода на видимата страна на Луната. По-късно стана известно, че в сенчестите кратери на южния полюс на Луната има воден лед.

Но извличането на тази вода няма да е толкова лесно, казват учените, и ние трябва да работим върху това, предвид бъдещето на човечеството.

 

 

 

Станете почитател на Класа