Откритие в Тихия океан поставя под въпрос теорията за произхода на живота

Откритие в Тихия океан поставя под въпрос теорията за произхода на живота
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

Любопитно откритие направиха учени в тъмните бездни на Тихия океан. Те са открили удивителен източник на кислород, произвеждан не от живи организми, а от залежи от металосъдържащи минерали на дъното, пише в статия, публикувана в сайта на SAMS.

Странният „черен кислород“ е открит на дълбочина повече от 4 км в зоната на геоложкия разлом Кларион-Клипертон, централната част Тихия океан, сочат резултати от ново изследване, публикувано в сп. Nature Geoscience.

 

 

Мястото е богато на редки метали като манган, никел, кобалт, литий и други, необходими по-специално за производството на батерии за електрически превозни средства, вятърни турбини, фотоволтаични панели и мобилни телефони. Именно техният дълбоководен добив е причина да започнат проучвания на дъното, за да се види какви биха били евентуалните последствия.

 

Кораб на Шотландската асоциация за морски науки (SAMS) е взел проби.

Учените са очаквали нивото на кислорода да е ниско, а се оказало тъкмо обратното. Експертите първоначално помислили, че сензорите дават грешна информация. Провеждат експерименти на борда на кораба и установяват, че съдържанието на кислород се е увеличило.

Откриват, че залежите от металосъдържащи минерали на дъното на Тихия океан произвеждат кислород в резултат на електрохимично взаимодействие с молекулите на водата. По подобен начин този газ би могъл да възникне и на дъното на първичния океан на Земята.

 

 

 


  
„​Tова е едно от най-вълнуващите открития, свързани с живота в океаните, направени в последно време“, казва директорът на SAMS – проф. Никълъс Оуенс.

„За да се появи аеробният живот на планетата, е трябвало да има кислород и досега науката обясняваше наличието му с фотосинтезиращи организми. Но сега знаем, че в дълбокия океан, където няма светлина, се произвежда кислород. Следователно трябва да преразгледаме въпроса къде и как е възникнал аеробният живот,“ казва проф. Суитман.

Станете почитател на Класа