Изчислиха с колко по-бързо тече времето на Луната

В ново проучване учените точно изчислиха колко по-бързо минава времето на Луната в сравнение със Земята и барицентъра на Слънчевата система.

 

 

Тази информация е важна за бъдещи експедиции. Според теорията на относителността времето тече по различен начин за различните наблюдатели в зависимост от тяхната относителна скорост и близост до гравитационните полета.

В ежедневието тази разлика е незабележима, но за космическите агенции, които планират да създадат бази на Луната и Марс, тя представлява сериозен проблем.

Все още няма постоянна часова зона на Луната. Безпилотните мисии обикновено използват времето на страната на произход на апарата, а пилотираните мисии „Аполо“ използват наземното време, което започва от момента на изстрелването.

 

Снимка: Freepik

Отчитайки перспективата за увеличаване на броя на роботите и хората на Луната, Съединените щати се стремят да въведат координирано лунно време.

Изследователите са изчислили относителната скорост на времето на повърхността на Луната, Земята и в барицентъра на Слънчевата система.

Според техните изчисления времето на лунната повърхност преминава с 0,0000575 секунди по-бързо, отколкото на Земята, за ден.

Това означава, че за приблизително 274 години разликата е 5,75 секунди.

Въпреки че тази разлика изглежда незначителна, пренебрегването ѝ може да доведе до сериозни проблеми при мисиите до Луната. И по-специално, това може да повлияе на точността на скачване на космически кораби или техните екипажи.

НАСА и други космически агенции работят върху създаването на нова система за времето на Луната. Те вече са определили, че на Луната, където един ден продължава 29,5 земни дни, няма да има преминаване към лятно часово време, пише Iflscience.

 

 

 

Станете почитател на Класа