Страхотна новина за изследователите на Луната

Страхотна новина за изследователите на Луната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2024
  • Сподели:

На Луната има огромна пещера, която може да бъде използвана от бъдещите изследователи на земния спътник като място за подслон.

 

 

Учените потвърдиха съществуването на пещера на Луната, недалеч от мястото, където преди 55 г. кацна „Аполо 11“ с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

 

Според изследователите, на земния спътник вероятно има стотици пещери, подходящи за подслон, съобщава АП.

Пещерата, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната, се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км от мястото на кацане на „Аполо 11“.

Ямата е образувана след срутването на лавова тръба.

The Guardian съобщава, че анализът на радарните данни, събрани от Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на НАСА, разкрива, че пещерата е най-дълбоката известна пещера на Луната.

До нея се стига през пролом, широк 45 метра и дълъг 80 метра, чиято площ е еквивалентна на 14 тенис корта. А самата пещера се намира на около 150 метра под повърхността на спътника, пише списание Nature Astronomy.

 

 

 

„Лунните пещери остават мистерия в продължение на повече от 50 години. Затова е вълнуващо, че най-накрая успяхме да докажем съществуването на една от тях“, коментират Леонардо Карер и Лоренцо Бруцоне от Университета в Тренто.

„В края на краищата животът на Земята се е зародил именно в пещерите, така че има смисъл хората да живеят в пещери на Луната“, казва още професор Карер.

 

Вероятно пещерата се е формирала преди милиони или дори милиарди години.

Тепърва предстои тя да бъде проучена с помощта на различна апаратура.

Пещерите са полезни за астронавтите, защото могат да послужат като естествено убежище, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни хабитати от нулата би отнело повече време и би било предизвикателство, коментират специалистите. А наличието на подобни естествени места улеснява доста процесите.

 

 

Автор:

Станете почитател на Класа