Заснеха една от най-горещите звезди

Учени от Университета на Манчестър публикуваха снимки на една от най-горещите звезди в нашата галактика, направени с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“, пише в. „Вашингтон пост“. Звездата NGC 6302 се намира в съзвездието Скорпион и е разположена на 3,5 хиляди светлинни години от Земята, а температурата на нейната повърхност надхвърля 200 000 градуса по Целзий. Температурата на повърхността на Слънцето е 35 пъти по-ниска.
Звездата е скрита в прахов облак и затова може да бъде наблюдавана само в инфрачервения електромагнитен спектър. Тези наблюдения пък могат да хвърлят светлина върху това, по какъв начин звездата формира мъглявината около себе си. Интересното в случая е, че масата на централното светило на мъглявината е около 2/3 от тази на Слънцето.
Учените наричат NGC 6302 още и Мъглявината Пеперуда, а нейната необикновена форма е резултат от нейната активност в последния период от живота й като звезда. „Крилата“ й всъщност са горещи потоци от частици, изхвърляни от звездата в космическото пространство.

Станете почитател на Класа