"Желязната завеса" спасила местните животински видове

Британски учени доказаха, че наличието на “желязна завеса” е допринесло за опазването на природата и съхранението на популациите на местните животински видове в Източна Европа, съобщава Би Би Си.
По време на Студената война страните от Източния блок са внесли от чужбина по-малко видове птици в сравнение със западните страни. В периода 1945-1991 г. в западните страни са се оформили популации на 46 вида птици, внесени от целия свят, докато в източните страни видовете са само 11.
Източните правителства са предпочитали да внасят предимно видове, които са подходящи за лов, например фазани и патици. Някои от внесените от чужбина птици в западните страни започнали активно да се размножават в новата среда и по този начин застрашили популациите на местните видове.
По този начин пред правителствата се появяват сериозни екологични проблеми, които изискват отделянето на значителни средства за решението им. Например в началото на годината се наложи екологични организации да предприемат унищожаване на голям брой кози, внесени от островите Галапагос, които се размножават изключително активно и нанасят сериозни щети на биоравновесието.

Станете почитател на Класа