Бактериите действат като борсови играчи по време на криза

Учените от Southwestern Medical Center установиха, че бактериите имат способността да действат предпазливо в несигурни времена, пазейки силите си, съобщава “Сайънс дейли”. Изследването е фокусирано върху генетичните вериги вътре в бактериите, които контролират трансформацията им и възможността да оцеляват без значение от промените в средата.
По подобие на бизнесмените от Уолстрийт, бактерията “складира” биологичните си ресурси, за да се подсигури за непредсказуемите обстоятелства в бъдеще. В този смисъл бактерията е като умел борсов играч. Вътре във всяка бактериална клетка са така наречените генетични вериги, които предоставят специфичните умения за оцеляване. Тези генетични вериги, специфични за всеки жив организъм, осигуряват биоразнообразието. Професор Гюрол Сюлел, който е един от ръководителите на проекта, твърди, че изследователският екип е открил специфична генетична верига, от която зависи разнообразието сред бактериите. Всяка бактерия има характеристики, които й помагат да оцелее и в неблагоприятна среда, т.е притежава генетична защита. В случай на резки промени в средата всяка индивидуална бактерия реагира със складираната си енергия, в по-малки или по-големи количества. Така е и на борсата – ако инвеститорът вложи всичките си пари в една операция, но пазарните условия се променят, то финансовото оцеляване ще бъде доста съмнително. Складирането на “сили” за оцеляване позволява на бактериите да запазят жизнените си функции не само в оптимални условия. Разнообразието в бактериалните клетки се свързва с разнообразието в заобикалящата ги среда, като по такъв начин увеличава шансовете на бактерията да оцелее.
Генетичните вериги са съставени от гени и протеини, които си взаимодействат по специфичен начин в зависимост от протичащите биологични процеси.
Учените са инжектирали синтетична генетична верига в жива бактерия и са установили, че може да замести биологичната версия, като реагира с по-голяма точност. Но естествената генетична верига позволява на бактерията да оцелее в при по-голямо разнообразие в средата за разлика от синтетичната.

Станете почитател на Класа