Нов тип централи на осмоза могат да задоволят половината потребности на ЕС

Норвежката компания Statkraft откри първата в света електроцентрала, която ще произвежда електричество, използвайки силата на процеса на осмозата, когато сладководната речна вода се сблъсква с морската при вливането си в океана, съобщи „Гардиън“.
Новата технология е базирана на принципа на осмозата, при който водата се процежда през полупропусклива мембрана по същия начин, по който корените извличат вода от почвата. Сладката и морската вода се насочват в отделни камери, разделени от мембрана. Когато двата типа вода се срещнат от двете страни на мембраната, речната вода се просмуква към морската, а този поток създава налягане върху морската вода. Така полученото налягане може да се използва за задвижване на турбина, произвеждаща електричество.
Електроцентралата е разположена във фиорда Осло, на 60 км от норвежката столица, а според представители на компанията този тип енергия може да достигне капацитет от 1600 – 1700 теравата в световен мащаб, което се равнява на половината от електричеството, произвеждано от ЕС в момента.
„Осмотичната енергия има огромен потенциал. На теория тази енергия е достъпна и е начин за напълно безвредно производство на електричество“, казва Арилд Скедсмо, шеф на отдела за климата в норвежкия клон на Фонда за дивата природа. Този тип енергийно производство е особено подходящ за големите градове, защото много от тях са разположени на места, където големи реки се вливат в морето, твърди Свере Готаас от Statkraft. По този начин няма да се налага електроенергията да бъде пренасяна на далечни разстояния.
Според него другото предимство е, че една такава електроцентрала може да не е много голяма, но все пак да произвежда значително количество енергия. „Съоръжение с големината на футболно игрище може да генерира 25 мегавата, което е достатъчно да захрани 30 000 домакинства.“, казва Готаас.
Засега недостатък на новата технология е нейната цена. Според разчетите на Statkraft, за да бъде проектът печеливш, е нужно цената на електроенергията да е между 70 и 100 евро за мегаватчас, докато в момента в Норвегия цената е около 30-40 евро за мегават час. Другото предизвикателство е свързано с мембраната, която трябва да е пет пъти по-ефективна от използваната в момента.

Станете почитател на Класа