Предстои десетилетие на рекордно високи температури

Очакват се много високи температури през следващото десетилетие, а поне пет от следващите десет години ще поставят рекорди, пише в доклад на британската Национална метеорологична служба (НМС), цитиран от в. „Таймс“.
НМС прогнозира, че има 50% вероятност средната температура през 2010 г. да бъде по-висока от тази през 1998 г., когато са измерени най-високите средни температури за последните 160 години, откакто се водят такива наблюдения. Очаква се 2009 г. да бъде петата най-топла година за последния век и половина.
Последният доклад на НМС ревизира досегашните прогнози и в него се казва, че прогнозните температури са били занижени. В друго изследване на Потсдамския институт за изследвания на влиянията върху климата се твърди, че температурата на Земята може да се повиши със седем градуса по Целзий, което ще направи големи области от планетата необитаеми.
Експертите на НМС също прогнозират, че земните температури могат да се повишат с около седем градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха към 2100 г., ако емисиите от парникови газове продължат да растат с настоящия темп от 2 - 3 процента годишно. В доклада се казва, че върховите стойности на глобалните емисии могат да бъдат достигнати през 2016 г. и след това трябва да падат с четири процента годишно, за да може глобалната температура да скочи само с 2 градуса. Температурата на земната атмосфера се е повишила с 0,75 градуса през миналия век, а всяка година от 2001 г. насам е влязла в списъка на единайсетте най-горещи години.
Прогнозите на НМС се противопоставят на тези, направени от учени в германския Университет на Кил, които твърдят, че леката тенденция към застудяване през последните години ще продължи още няколко години, защото природните циклични фактори ще надделеят над влиянието от парниковите газове. Експертите на НМС обаче смятат, че прогнозите на учените от Кил не са достатъчно обосновани, понеже вземат предвид само температурите на нивото на морската повърхност. В компютърните модели на НМС са включени и температурите под морската повърхност. „Прогнозите подсказват, че относителното забавяне на тенденциите за затопляне през последното десетилетие вероятно ще отшумят и ще се наблюдава по-бързо повишаване на температурите след 2010 г.“, се казва в доклада.
Шансът за нов температурен рекорд през следващата година се повишава и от започването през май на Ел Ниньо, климатичното явление, свързано с топлата фаза на естествената флуктуация в климатичната система на Земята. Ел Ниньо затопля повърхността на Тихия океан и повишава глобалните температури.
Произвежданите от човека парникови газове са в основата на повишаващите се температури, казва пред „Таймс“ Мики Поуп, шеф на отдела за климатични промени в НМС. Според нея е 90% сигурно, че човешката намеса е довела до повишаването на температурите след средата на миналия век.

Станете почитател на Класа