Предлагат лечение на слепота чрез стволови клетки

Британски учени предложиха нова терапия чрез стволови клетки, която може да подобри състоянието на хора с нарушено зрение, съобщава Би Би Си. Тя ще помогне на хора, чиито случаи досега са смятани за нелечими.
Учените планират използването на стволови клетки за лечението на свързана с възрастта макулна дегенерация, която води до загубата на зрение. Специалистите вече са успели да подобрят състоянието на няколко пациенти, използвайки клетки от очите им. Във Великобритания 25% от хората над 60 години страдат от дегенерация на макулата.
Американец, пожелал анонимност, е дарил 4 млн. паунда за извършването на подобна операция, но с ретинални клетки, отгледани в лабораторни условия от стволови клетки. Според прогнозите пациенти могат да се възползват от подобно лечение до пет години.
Отглеждането на ретинални клетки от стволови клетки в лаборатория ще доведе до значителен напредък при лечението на слепота, а след време операцията ще се превърне в рутина, подобно на тази при премахване на перде на очите.

Станете почитател на Класа