Морфинът може би подпомага разпространението на раковите клетки

Лабораторни изследвания показват, че морфинът, който традиционно се предписва като обезболяващо лекарство на пациенти по време на лечение на ракови тумори и операции от рак, може би съдейства за разпространяването на раковите клетки, съобщи Би Би Си.
По време на среща в Бостън на Американската асоциация за изследване на рака учени са съобщили, че морфинът подпомага растежа на нови кръвоносни съдове, които подхранват туморите с кислород и хранителни вещества. Те са открили и лекарство, което предотвратява този ефект.
Д-р Патрик Сингълтън от Чикагския университет е съобщил пред експертите на срещата, че при лабораторни тестове морфинът не само е подсилил кръвоносните съдове, но изглежда е подпомогнал раковите клетки при атакуването на други тъкани и разпространението им в организма. Според него този ефект може да бъде избягнат с прилагането на друг препарат, метилналтрексон (MNTX), който е разработен през 80-те години на миналия век, за да предотвратява свързаната с морфина констипация. Изглежда неговото действие не влияе върху обезболяващите свойства на морфина.
При опити с мишки, болни от рак на белия дроб, използването на MNTX е предотвратило ефекта на разпространение на рака, предизвикан от опиатите и е намалил разпространението на рака в организма на мишките с 90%. „Ако опитите бъдат потвърдени клинично, това би могло да промени начина, по който извършваме хирургическа анестезия при пациенти с рак.“, казва Сингълтън.
Други учени, цитирани от Би Би Си, са на мнение, че все още е твърде рано да се каже дали базираните на опиати обезболяващи лекарства наистина подпомагат разпространението на рак.

Станете почитател на Класа