Царевицата има повече гени от човека

Учени декодираха генома на царевицата и откриха, че скромният зеленчук притежава повече гени от човека, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Изследователите установили, че един стрък царевица има приблизително 32 хиляди гена. За сравнение смята се, че човешката ДНК, декодирана през последните години, съдържа средно малко над 20 хиляди гена. Учените от Геномния център във Вашингтонския университет в Сейнт Луис смятат, че откритието може да помогне за разработването на по-голямо разнообразие от зърнени култури, с което да бъдат посрещнати нарастващите нуждите от храни и горива. Разшифроването на генетичната карта на царевицата е отнело повече от четири години, като в изследването са участвали близо 150 учени. В определен етап от изследването учените са смятали, че зеленчукът може да притежава дори до 50 хиляди гена.
Човешкият геном от своя страна бе разшифрован за първи път през 2007 г., като учените вярват, че това откритие може да се окаже ключово за разработването на лечение за болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Станете почитател на Класа