Стволови клетки създават нова кожа след изгаряния

Френски изследователи са намерили начин за използване на човешки ембрионални стволови клетки за създаването на нова човешка кожа, предназначена да помага при лечение на изгаряния, съобщи Би Би Си. Опитите върху мишки са показали, че стволовите клетки формират човешка кожа 12 седмици след като са присадени на животните. Учените смятат, че получената по този начин кожа може да реши съществуващите проблеми с отхвърлянето на тъкани от пациенти, жертва на изгаряния.
През последните 20 години жертвите на сериозни изгаряния се лекуват с помощта на техника, при която се използват техни собствени кожни клетки и в лабораторни условия се създава нова кожна тъкан. Този процес обаче отнема три седмици, което излага пациентите на риск от обезводняване и инфекции. По време на този период се използва трупна кожа, с която се покриват раните от изгаряния, но достъпността на тези тъкани е ограничена и освен това имунната система на пациентите често ги отхвърля.
Правени са опити и с изкуствени мрежи, върху които могат да растат новите клетки, но те не са приложими при големи по площ изгаряния, защото увеличават риска от отхвърляне и пренасяне на болести, тъй като съдържат материали от други хора и от крави.
Сега изследователите копират биологичните стъпки, при които се формира кожата по време на ембрионалното развитие. Клетките се поставят върху изкуствена мрежа, която подпомага клетките да формират кожна повърхност. Такива клетки са били присадени на пет опитни мишки и след 12 седмици кожата е имала структура, съвместима с човешката кожа.
Тази техника би могла да доведе до „неограничен източник на временна заместваща кожа при пациенти с големи изгаряния, които чакат присаждане на собствена кожа“, казва пред Би Би Си д-р Кристин Балдеши от френския Институт за терапия със стволови клетки и изследване на моногенни заболявания, която е ръководител на екипа. В момента учените са в процес на планиране на опити с новата техника върху хора.

Станете почитател на Класа