Многогодишният лед на север изчезна

Многогодишният лед, покриващ Северния ледовит океан, вече се е стопил, поставяйки началото на процес, който ще скъси значително транспорта от Атлантика до Тихия океан, съобщи Ройтерс.
Пластове от непробиваем многогодишен лед с дебелина до 80 метра в продължение на векове блокираха маршрута на корабите, търсещи пряк път през известния арктически северозападен пасаж. Тревожното обаче е, че ледът се топи с необичайно голяма бързина. Според учените е останало съвсем малко количество многогодишен лед край канадския арктически архипелаг, който е далече от евентуалните транспортни маршрути.
Завършила наскоро канадска експедиция край бреговете на морето Бофорт открила съвсем малка част от огромното количество многогодишен лед, за който се предполагало, че трябва да се намира в този район. Вместо това изследователите открили стотици километри от т. нар. гнил лед - 50-сантиметрови слоеве от пресен лед, покрити с малки парчета стар лед, който не е препятствие за корабите. Според тях това е прецедент за последните 30 години. Учените от десетилетия насам са разтревожени от бързината, с която се топи арктическият лед. Данни на американски изследователи сочат, че ледената покривка през тази година е рекордно тънка в сравнение с предишните две години, а все повече експерти смятат, че ледът на Северния полюс ще започне напълно да се топи през лятото най-късно до 2030 г. - за първи път през последните 1 млн. години.

Станете почитател на Класа