Знаем скоростта на въртене на Земята около оста й… или?

Знаем скоростта на въртене на Земята около оста й… или?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2023
  • Сподели:

Системата Земя-Луна е отговорна за постепенното забавяне на въртенето на нашата планета, което води до по-дълги дни. Фактори като „Chandler Wobble“(Колебанието на Чандлър) може временно да ускорят скоростта на въртене.

 

 

Учените използват множество начини, за да установят скоростта на въртене на Земята, включително доказателства от … черупки.

Земята се върти около оста си с около 1600 км в час на екватора. Тази скорост поддържа познатия ни модел ден-нощ като 24-часов цикъл. Но това измерване на времето, което сме приемали за даденост през цялата човешка история, е временно. В дългосрочен план земните дни ще се удължат.

В продължение на стотици милиони години гравитацията на Луната е упражнявала притегателна сила върху нашата планета, причинявайки приливи и отливи и забавяйки нашето въртене. Всъщност разликата между дните на прото-Земята и нашите съвременни дни е огромна; когато системата Земя-Луна се формира преди около 4,5 милиарда години, Земята се върти много по-бързо, правейки един ден да продължи само четири часа. Ако хората все още се навъртат около родната ни планета след 250 милиона години, най-накрая ще получим това, за което винаги сме копнеели: допълнителен час през деня.

Учените знаят, че Земята се върти по-бързо от различни доказателства, включително моделите на растеж на черупките на мекотелите. Преди около 70 милиона години един вид мекотели, които имат същите модели на растеж на черупките като днешните мекотели, са имали 23,5-часов ден. Чрез внимателно изучаване на растежните пръстени на черупките на мекотелите с помощта на инструменти за изображения с висока разделителна способност, изследователите биха могли да определят отделни дни от живота на животното. Те наблюдават, че пръстените, които растат по-бързо през деня и по-бавно през нощта, показват, че животното има около 30 минути по-малко време всеки ден.

Учените установиха, че на 29 юни 2022 г. сме имали най-краткия си ден досега (при равни други условия). Не много обаче – Земята се е ускорила достатъчно, за да намали с 1,59 милисекунди продължителността на деня. Тази промяна на времето е аномалия, която продължава да се случва, до такава степен, че може да въведе необходимостта от отрицателна високосна секунда. (Обикновено добавяме високосна секунда от време на време, за да поддържаме интензивно чувствителните към времето изчисления, като тези за GPS инструменти и астрономията.)

Промяната в климата можеше да повлияе на продължителността на дните ни, особено чрез топенето на ледниковия лед, което води до повдигане равнището на моретата. Получените огромни количества вода създават издутини, които не са съществували преди, и така леко променят скоростта на въртене на планетата. Всъщност изместването на моретата е изместило оста на нашата планета на изток, дори отвъд прогнозите на климатичните модели. Когато разпределението на теглото на която и да е топка се измества, това се променя и с нейната ротационна ос, невидимият централен полюс, около който се върти топката, създавайки „колебанието на Чандлър“.

Открит през 1800 г., Chandler Wobble сочи към естествено трептене в движението на Земята. Изследователите не са успели да посочат единствена причина, но може да се дължи на факта, че Земята не е перфектна сфера и просто прелива от вода. Нашата планета е движеща се маса от разтопена скала, която непрекъснато мигрира под земната кора; дори дълбоката мантия и покриващата я горна мантия са неспокойни, причинявайки земетресения. Дори океанските приливни сили биха могли да повлияят на движенията на планетите. Самото въртеливо движение кара Земята да се издува леко по екватора. Колкото и да се клати или променя скоростта си, Земята ще продължи да се върти още милиарди години. Ще се възползваме ли от предимствата на удължаването на деня? Само времето ще покаже.

Станете почитател на Класа