Постигнаха пробив в извличането на стволови клетки

Специалисти от научноизследователския институт „Скрипс“ в Калифорния са разработили метод, който значително ще повиши производството на стволови клетки от тъкани на възрастни хора, без да се използват клетки от ембриони, съобщи „Сайънс дейли“.
Новата техника, която използва три различни химикала, е 200 пъти по-ефективна и два пъти по-бърза от конвенционалните методи за трансформиране на възрастни човешки клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки. “Това е първият пример на ускорено репрограмиране на човешки клетки. Вярвам, че този метод може бързо да бъде възприет, което ще има голямо значение за производството на индуцирани плурипотентни стволови клетки“, твърди проф. Шън Дин, който е ръководил изследването.
Освен че има значителни практически предимства, развитието на техниката задълбочава познанията в областта на трансформирането на възрастни клетки, посочва изданието.
Учените се надяват, че един ден стволовите клетки, които имат способността да се превръщат в различни типове клетки, ще могат да се използват за замяна на увредена тъкан от различни заболявания от диабет 1 тип до болестта на Паркинсон. С индуцираните плурипотентни стволови клетки, извлечени от възрастна тъкан, се избягват етичните притеснения, свързани с използването на ембрионални стволови клетки. Освен това такива стволови клетки са съвместими с имунната система на пациента, което елиминира опасността от отхвърляне на чужда тъкан.
Познатият вече метод за производство на индуцирани плурипотентни стволови клетки, при който се използват четири гена, не е достатъчно безопасен, а освен това отнема около четири седмици и само 1 на всеки 10 хил. клетки бива успешно репрограмирана. Дин и неговите колеги успешно разрешиха първия проблем с използването на пречистени протеини за трансформацията на възрастни клетки. За разрешаването на втория проблем учените се фокусирали върху един естествен процес, извършващ се в клетки, наречени фибробласти, които изграждат свързваща тъкан. Този процес на преминаване от мезенхимални към епителни клетки превръща фибробластите в клетки, подобни на стволовите. Дин и неговите колеги изпробвали няколко различни молекули, за които било известно, че участват в този процес, и открили два химикала, които били най-ефикасни при трансформацията на фибробластите в стволови клетки. С използването на двата химикала SB43142 и PD0325901 ефикасността на класическия генетичен метод била увеличена 100 пъти. Учените успели допълнително да повишат ефикасността на метода два пъти, като използвали иновативно съединение, наречено тиазовивин. Освен това продължителността на новия метод била съкратена наполовина до две седмици. Дин и неговите колеги посочват още, че този метод се базира на естествени биологични процеси, както и че използваните молекули са изпробвани върху хора, което гарантира безопасността му.

Станете почитател на Класа