Марсианска „торта“ показва промените в климата

Марсианска „торта“ показва промените в климата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.04.2023
  • Сподели:

Марсианската ледена шапка на северния полюс на планетата е като торта- всеки слой разказва история. В този случай историята за изменение на климата на Марс.

 

 

Това изображение на открит участък от севернополярните слоести отлагания (NPLD) прилича много на резен от слоеста торта.

NPLD е съставен от водни ледове и прахови частици, подредени един върху друг. Въпреки това, вместо обледеняване, слоевете са покрити със сезонна слана с въглероден диоксид, разглеждана тук като дълготрайна слана, прилепнала към един от слоевете.

 

 

Високите разделителни способности и цветните възможности на HiRISE камерата на сондата Mars Reconnaissance Orbiter предоставя подробности за вариантите в слоевете. Интересно е, че проучване с радари показва, че слоевете съществуват и под повърхността на планетата.

По време на отлагането тези сложни слоеве могат да капсулират малки атмосферни джобове от атмосферата, от които ако бъдат взети проби, биха могли да дадат представа за климатичните особености на всеки от периодите, през които се е образувал съответния слой.

 

 

Станете почитател на Класа