Слънчево петно с размерите на Земята нарасна 10 пъти през последните 2 дни

Слънчево петно с размерите на Земята нарасна 10 пъти през последните 2 дни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Учените откриха бързо растящо слънчево петно, което е насочено директно към Земята и може да започне атака на слънчевата енергия към нас през следващите дни. Слънчевото петно, наречено AR3085 за „активния регион“ на Слънцето, в който се е появило, беше сравнително малко преди няколко дни.

 

Сега то е нараснало 10 пъти, превръщайки се в двойка слънчеви петна, всяко от които е почти колкото диаметъра на Земята, според SpaceWeather.com.

Редица слънчеви изригвания – големи експлозии на електромагнитно излъчване, които се откъсват от повърхността на слънцето и се изстрелват навън в космоса – са били открити да „пукат“ около мястото, според SpaceWeather. За щастие всички те в момента са изригвания от клас C, които се вписват в най-слабия от трите нива на слънчеви изригвания, които правителствените сателити проследяват.

Изригванията от клас A, B и C обикновено са твърде слаби, за да имат забележимо въздействие върху Земята. Изригванията от клас М са по-силни, способни да причинят прекъсвания на радиото на високи географски ширини, докато изригванията от клас X са най-силните и могат да причинят широко разпространени прекъсвания на радиото, да повредят сателити и да извадят от строя наземните електрически мрежи, според НАСА.

 

 

Ако петната продължат да растат през следващите дни, те биха могли да произведат по-силни изригвания, които да се насочат към Земята, потенциално застрашавайки сателитите и комуникационните системи. Засега обаче няма непосредствена опасност.

Слънчевите петна са големи, тъмни области от силни магнитни полета, които се образуват на повърхността на слънцето. Тези региони – които обикновено са широки колкото планети – изглеждат по-тъмни, защото са по-хладни от заобикалящата ги среда, според родствения сайт на Live Science Space.com. Те се образуват там, където ивиците на слънчевото магнитно поле се заплитат и опъват, възпрепятствайки потока на горещ газ от вътрешността на слънцето и образувайки по-хладни, по-тъмни области на повърхността на слънцето. Тези натрупвания на магнитна енергия често водят до слънчеви изригвания. Колкото повече слънчеви петна се появяват на слънцето в даден момент, толкова по-вероятно е да избухнат слънчеви изригвания.

Разпространението както на слънчевите петна, така и на слънчевите изригвания е свързано с 11-годишния цикъл на активност на слънцето, който преминава между периоди на висока и ниска плътност на слънчевите петна на всяко десетилетие. Следващият слънчев максимум — или периодът на най-висока активност на слънчевите петна — се предвижда да настъпи през 2025 г., като най-много 115 слънчеви петна вероятно ще се появят на повърхността на слънцето през дните на пикова активност. Слънчевата активност се засилва през последните няколко години, като многобройни изригвания от клас X преминават над нашата планета от пролетта на 2022 г. – понякога в рамките на няколко дни. Броят на слънчевите петна и слънчевите изригвания вероятно ще се увеличи с течение на времето към следващия слънчев максимум.

Станете почитател на Класа