Компактен ядрен реактор ще захранва бази на Луната или Марс

НАСА започна разработването на нови компактни ядрени реактори с размерите на кошче за боклук, които ще могат да захранват с електричество бази на Луната или на Марс, съобщи „Сайънс дейли“.
Три теста, извършени наскоро в различни центрове на Американската космическа агенция, успешно демонстрираха технологиите, които са необходими за разработването на компактните ядрени реактори, които да улеснят населяването на други светове.
Космическият център на НАСА „Маршал“ в Хънтсвил, Алабама, предлага уникалната възможност за извършване на тестове без използване на ядрени материали. Така инженерите могат да осъществят симулация на процеса на получаване на ядрена енергия от реактор към енергиен конвертор.
„Последните тестове показват, че тези системи могат да се окажат важен източник на енергия за целите на изследването на Луната или на Марс“, посочва проектният мениджър за ядрените системи в „Маршал“ Майк Хаутс. По думите му тези енергийни системи са надежден и рентабилен енергиен източник и могат да се използват навсякъде на лунната повърхност.
За целта на тестовете реакторният симулатор в „Маршал“ бил свързан със Стирлинг двигател, разработен от изследователския център на НАСА „Глен“ в Кливлънд. Стърлинг двигателят, който носи името на индустриалеца и изобретателя Робърт Стирлинг, превръща топлината в електричество.
Плановете на НАСА за изследване на Космоса включват връщането на астронавтите на Луната до 2020 г. в рамките на експедиции, които евентуално да доведат до създаването на постоянни постове за изследване на лунната повърхност и изпробване на технологии, които да подпомогнат мисиите на Марс. „Един малък ядрен реактор, оборудван със Стирлинг двигател, може да достави 40 киловата използваема енергия, достатъчна за захранването на лунна база или на пост на Марс“, посочва Хаутс. Според него това е същото количество, необходимо за захранването с електричество на осем къщи на нашата планета.
Изпитанията са част от проект на НАСА, който има за цел да разработи съвременни технологии за изследователските мисии на агенцията. Следващата стъпка по проекта е създаването на цялостното съоръжение за производство на електроенергия, като тестовете се очаква да започнат през 2012 г.

Станете почитател на Класа