Ваксина срещу СПИН за пръв път намалява риска от заразяване

Експериментална ваксина срещу СПИН за първи път е постигнала намаляване на риска от заразяване, съобщи Би Би Си.
Ваксината, която е комбинация от две други експериментални ваксини, е била дадена на 16 000 души в Тайланд в най-мащабното подобно проучване досега. Изследователите са открили, че медикаментът намалява риска от заразяване с ХИВ с близо една трета. Той бе приветстван като изключителен научен пробив, въпреки че шансовете за създаването на глобална ваксина все още не са големи.
Проучването е продължило седем години и в него са участвали здрави мъже и жени на възраст между 18 и 30 години от някои от най-засегнатите от заболяването райони на Тайланд. Половината от доброволците били ваксинирани, а другата половина получили плацебо, като всички преминали консултации по предпазване от ХИВ/СПИН. Участниците в изследването били тествани за заразяване с ХИВ на всеки шест месеца в продължение на три години. Резултатите сочат, че шансовете за заразяване с ХИВ намаляват с 31,2%
при хората, които са били ваксинирани.
„За първи път експериментална ваксина срещу ХИВ успява да предотврати заразяване с вируса. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи с по-голяма точност как този ваксинационен режим намалява риска от заразяване, но това със сигурност е окуражаващ напредък в областта“, смята д-р Антъни Фоси, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в САЩ.

Станете почитател на Класа