Нобелов лауреат отхвърли черните дупки

Носителят на Нобелова награда по физика през 1999 г. Херард Хофт предложи да бъде отхвърлена теорията за черните дупки, предаде Лента.ру.
Едно от големите предизвикателства пред съвременната наука е да обедини нашето мислене за Вселената в широк мащаб с идеите ни за това, как тя работи в най-малък мащаб, или с други думи да съчетае относителността и квантовата механика в единна теория. Най-доброто, постигнато досега, е така наречената теория на струните, идея, родена от квантовото мислене, според която гравитацията е страничен продукт, т. нар. неочакван феномен. Проблемът с този процес на неочаквано появяване е, че той признава само формално нашите интуитивни идеи за причинно-следствените връзки.
Херард Хофт конструира един различен модел на реалността, като запазва причинно-следствените връзки, но приема, че във Вселената съществува нов вид симетрия – способността на дадена система да остава непроменена при определена трансформация. Сега Хофт твърди, че за да се запази идеята за причинно-следствените връзки в теорията за квантовата гравитация, е необходимо да се приеме идеята за симетрията на мащаба, т.е., че законите на физиката са еднакви във всички мащаби. Освен това той представя идея, наречена „принцип на допълнителност при черните дупки“, при който един наблюдател, намиращ се в черна дупка, вижда Вселената по различен начин от друг, който се намира извън черната дупка. Според него, ако добавим тези разсъждения към принципа за симетрията, черните дупки и необичайните явления във времето и пространството изчезват.

Станете почитател на Класа