НАСА иска да надникне назад във времето до началото на Вселената

НАСА иска да надникне назад във времето до началото на Вселената
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

С нов космически телескоп учените от агенцията трябва да могат да направят точно това. Новият телескоп, планиран за изстрелване или през 2024 г., или през 2025 г., „ще картографира цялото небе, за да проучи бързото разширяване на Вселената след Големия взрив, състава на младите планетни системи и историята на галактиките“, се казва в изявление от НАСА.

 

Това ще осигури квантов скок в сравнение с това, което можем да видим сега, казват експертите. Това е „като да преминеш от черно-бели изображения към цветни“, каза Алън Фарингтън, ръководител на проекта на телескопа в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

 

Телескопът ще изследва небето в оптична светлина заедно с близка инфрачервена светлина, която, макар и да не се вижда от човешкото око, служи като мощен инструмент за отговор на космически въпроси, казват от НАСА. Астрономите ще използват мисията за събиране на данни за повече от 300 милиона галактики, както и за повече от 100 милиона звезди в нашия Млечен път.

 

Телескопът, който ще обикаля около Земята, след като бъде изстрелян, е известен като SPHEREx, съкращение от The Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer или Спектрофотометърът за Историята на Вселената, Епоха на реионизация и Изследовател на ледовете.

 

SPHEREx трябва да е с размерите на компактен автомобил и според НАСА ще „картографира цялото небе четири пъти, създавайки масивна база данни със звезди, галактики, мъглявини (облаци от газ и прах в космоса) и много други небесни обекти“.

 

Телескопът на стойност 242 милиона долара, чийто живот е планиран да бъде около две години, първо ще търси доказателства за нещо, което може да се е случило по-малко от милиардна част от милиардната секунда след Големия взрив, който е бил преди 13 милиарда години. В тази част от секундата „самото пространство може бързо да се разшири в процес, който учените наричат ​​инфлация“, обясняват от НАСА.

 

Това разширяване е повлияло на разпределението на материята в космоса и доказателства за това влияние ще съществуват и днес, според НАСА. С помощта на SPHEREx учените ще картографират позицията на милиарди галактики във Вселената една спрямо друга, търсейки статистически модели, причинени от инфлацията, съобщи НАСА.

Моделите могат да помогнат на учените да разберат физиката, която е довела до това разширяване.

 

Друга цел на телескопа е да изследва историята на образуването на галактики, започвайки с първите звезди, които са се запалили след Големия взрив и стигайки до днешните галактики.

 

И накрая, учените ще използват SPHEREx, за да търсят воден лед и замразени органични молекули – градивните елементи на живота на Земята – около новообразуващите се звезди в нашата галактика.

„Тази невероятна мисия ще бъде съкровище от уникални данни за астрономите“, заявява Томас Зурбухен, асоцииран администратор на дирекцията на научната мисия на НАСА, в изявление през 2019 г.

 

„Той ще предостави безпрецедентна галактическа карта, съдържаща „пръстови отпечатъци “от първите моменти в историята на Вселената, и ще имаме нови улики за една от най-големите загадки в науката: Какво е накарало Вселената да се разширява толкова бързо по-малко от наносекунда след Големия взрив? „

Екипът на SPHEREx планира да прекара следващите 29 месеца в изграждането на компонентите на мисията, преди да влезе в следващата фаза на мисията, когато тези компоненти ще бъдат обединени, тествани и стартирани в космоса.

 

 

Станете почитател на Класа