НАСА изпробва днес надуваем термощит за космически кораби

Американската космическа агенция НАСА планира днес да извърши изпитание на специална надуваема защитна система за навлизащите в атмосферата космически кораби, съобщи електронното издание Лента.ру, позовавайки се на комюнике на сайта на агенцията.
В рамките на изпитанията НАСА планира да изстреля специална ракета от космодрума във Вирджиния. На борда на ракетата ще бъде поставен надуваем щит (в събрано състояние щитът се побира в цилиндър с диаметър около 40 см), който да гарантира безопасното завръщане на ракетата. Няколко минути след изстрелването на ракетата на височина около 211 км апаратът ще се отдели от ракетата носител. След това щитът ще бъде надут с помощта на азот. В работно състояние той прилича на огромна гъба с диаметър около 3 метра. Очаква се надуваемият щит не само да забави спускането на космическия апарат, но и да поеме върху себе си по-голямата част от нагряването при навлизането в атмосферата. Камерите и сензорите, инсталирани на борда на ракетата, ще документират процеса при надуването на щита и свободното падане, като ще изпращат информация на изследователите на Земята.
По думите на специалистите идеята за подобен надуваем щит не е нова – тя съществува от повече от 40 години. Въпреки това тогава са съществували технически проблеми. Инженерите са се опасявали, че материалът няма да издържи на нагряването при навлизането в атмосферата.
Подходящите материали са се появили чак в наши дни. Новият щит е изработен от органичния полимер кевлар, покрит със силикон. Кевларът е пет пъти по-здрав от стомана със същото тегло и издържа на температура до 450 градуса по Целзий. Според експертите тази технология ще позволи на съществуващите ракети да доставят по-големи апарати на Марс. Съвременните марсиански сонди са ограничени именно от защитните елементи, които се изработват от твърди материали и не трябва да превишават определени размери.

Станете почитател на Класа