Учени създадоха математически модел на революцията

Физици от университета „Кеймбридж“ са създали математически модел, който с еднакъв успех описва както успешните революции, така и внедряването на нови продукти на пазара, съобщи БТА, позовавайки се на сайта arXiv.org.
Простият пример, който моделът описва, е следният. Върху плоскост има група частици. Насоченото движение на дадена частица се определя от усреднената посока на движение на частиците около нея (тя, така да се каже, "върви след тълпата"). Ако в дадена група се вкара набор от частици лидери, които се движат надясно, цялата маса рано или късно ще започне да се движи в тази посока.
Във връзка с това възниква въпросът: може ли друга група частици лидери да накара цялата маса да се движи наляво? В рамките на дадения модел ще победи тази група, която е по-многобройна. Положението обаче се променя, ако в модела бъдат вкарани някои нетривиални взаимодействия между самите частиците. Физиците са добавили две характеристики на лидерите. Първо, колко бързо могат да разпространяват влиянието си. Второ, колко добре могат да задържат привързаността на "последователите си".
В резултат изследователите са установили, че окончателната посока на движение се обуславя от разпределението на лидерите на едната или другата фракция. Така например при някои неудачни разпределения на "десните" частици, малобройните "леви" могат да променят посоката на движение на цялата маса.
Учените отбелязват, че моделът им може да бъде използван в различни ситуации. Например, когато става дума за внедряване на нов продукт на пазара, на който вече са се наложили няколко основни. В новия модел "новакът" има шанса да си отвоюва икономическо пространство.
Изследователите отбелязват, че моделът може да обясни успешните революции. Правилното разпределение на група революционери активисти може да спечели умовете на основната част от населението и да наложи смяна на властта.
Неотдавна учени получиха адекватен математически модел на терористичните организации. Те установиха, че много от тях се развиват по законите, аналогични на тези за развитието на производствените организации, като например заводи, ферми. За основен продукт на терористичните организации може да се смята насилието.

Станете почитател на Класа