Бюджетът пречи на САЩ да върнат астронавтите си на Луната

Франс прес

Амбициите на САЩ да върнат астронавтите си отново на Луната като прелюдия на космически мисии на Марс могат да се окажат възпрепятствани от бюджетни ограничения в момент, когато страната отбелязва 40-ата годишнина от триумфалното си покоряване на естествения спътник на Земята.
След трагедията със совалката „Колумбия“ през 2003 г. президентът на САЩ Джордж Буш реши да спре окончателно полетите на останалите три американски совалки през 2010 г. и да даде на САЩ по-амбициозни космически цели посредством програмата „Съзвездие“.
Този проект включва връщане на американските астронавти на Луната до 2020 г., последвано от пилотирани полети до Марс.
Без да отхвърля тези цели, новият президент на САЩ Барак Обама назначи експертна комисия, която трябва да представи препоръките си в тази насока до края на август.
Космическите совалки, които летят от 1981 г., бяха проектирани да извеждат в околоземна орбита големи съоръжения и да превозват по седем астронавти. Те помогнаха именно за изграждането на Международната космическа станция /МКС/.
"Със совалките САЩ останаха прекалено дълго на ниска орбита", обичаше да повтаря често Майкъл Грифин, бившият директор на НАСА и един от авторите на програмата „Съзвездие“. Освен това съперници като Китай вече потвърждават също амбициозните си космически цели.
"Мисля, че ние трябва да се върнем на Луната. Това ще ни позволи да се подготвим за неколкомесечен полет до Марс", обяснява Грифин.
"Крайната цел е да заселим човешки колонии на Слънчевата система", обясни Грифин пред Конгреса преди време, като представяше програмата „Съзвездие“.
Но стойността на проекта, включващ изграждането на нов космически кораб „Орион“, който ще бъде по-модерна и по-просторна версия на корабите „Аполо“, както и на две ракети носители - „Арес 1“ и „Арес 5“- надхвърля бюджета на американското космическо управление. „Арес 1“ трябва да изстреля „Орион“, а „Арес 5“, която е по-мощна, но предстои да бъде конструирана, ще изведе в орбита тежкото оборудване, необходимо за лунните и марсианските мисии.
"НАСА просто не може да осъществи целите си за завръщане на Луната до 2020 г. с делегирания й бюджет от 6 милиарда долара за 2009 г.", каза в средата на юни сенаторът от Демократическата партия Бил Нелсън, който е й бивш астронавт от щата Флорида.
Харисън Шмит, последният човек стъпил на лунен терен, също каза, че програмата „Съзвездие“ досега е страдала от бюджетен дефицит от най-малко 11 или 12 милиарда долара. Освен това оценките за стойността на ракетата „Арес 1“ се покачиха от първоначалните 28 милиарда долара на 44 милиарда долара за 2015 г.
Според Бил Нелсън между 2010 и 2015 г. САЩ ще бъдат лишени от средство за транспортиране на американските астронавти до МКС и ще са зависими от руските космически кораби „Союз“.
Група пенсионирани инженери на НАСА работят активно в свободното си време по паралелен проект, наречен „Директно до Юпитер“. В основата на проекта стои идеята за изграждането на ракета носител на базата на концепцията на совалките, която ще извежда в орбита капсула като „Орион“ и ще използва съществуващите технологии. Този проект ще струва само 14 милиарда долара, тоест само половината от първоначално обявената за „Арес 1“ цена.

(по БТА)



Станете почитател на Класа