Руски подводници ще търсят Атлантида

Руски учени разработват специални апарати, с които да оборудват две подводници “Мир” за научна експедиция в търсене на митичния потънал континент Атлантида, съобщава РИА “Новости”. Конструкцията на 7,8-метровите подводници с тегло 18,6 тона позволява да се потапят на големи дълбочини и да са устойчиви на суровия живот във водата. Те побират до 3-ма души екипаж, които могат да останат под водата до 3 дни. Тези подводници вече са използвани при изследване на дъното на Северния ледовит океан през август 2007 г.
Първото открито описание на изчезналия континент дава древногръцкия философ Платон в диалозите “Тимей” и “Критий”, според което Атлантида е унищожена от природно бедствие, най-вероятно земетресение, около 9000 години преди епохата, в която той живее. Все повече научни теории подхранват вярата, че митичният континент, достигнал висока степен на цивилизация и социално развитие, наистина е съществувал. Засега остава тайна къде точно подводниците “Мир” ще търсят Атлантида.
Председателят на попечителския съвет на фонда за запазване на езерото Байкал Михаил Слипенчук съобщи, че в момента “Мир” участва в експериментална акция за изследване на дъното, фауната и флората на Байкал, което е най-дълбокото езеро на планетата. Той допълни, че се надява както мисията в Байкал, така и търсенето на Атлантида да насочат вниманието на обществото към проблемите на океанологията.

Станете почитател на Класа