Откриват рака за секунди

Изследователи от Североизточния университет в Бостън са разработили технология за откриване на рак, която с висока степен на точност определя за секунди дали едни клетки са ракови, предракови или нормални, предаде онлайн изданието „Медикъл Нюз“. С тази революционна технология, за която в момента учените чакат патент, автоматично се улавя "отпечатък" на биохимичния състав на клетката, който впоследствие се анализира с компютър за аномалии. Новият метод може да проверява за рак на устната кухина, на шийката на матката и рак в областта на главата и шията. Този метод е по-бърз, по-точен и дава възможност за откриване на болестта по- рано, отколкото сегашните скрининг методи. Тези методи разчитат на визуалното откриване, под микроскоп, на няколко анормално оформени клетки сред хиляди други.
Отнесена към спектралната цитопатология (SCP), технологията е разработена от професора по химия и химическа биология Макс Дийм, ръководител на Североизточната лаборатория за спектрална диагностика, от учените по химия и химическа биология - Мелиса Ромео, Бен Бърд и Милош Милякович, и от няколко студенти от Североизточния университет.
"Ние търсехме извън традиционните методи, като се съсредоточихме върху разкриването на клетъчни промени, които се случват в по-ранните стадии на рака“, каза Дийм. „Цитологистите (учени, които изучават структурата и функциите на клетките) срещат най-голяма трудност при идентифициране на предраковите клетки в ранните стадии", казва Мелиса Ромео. "Нашата технология дава възможност да се открият анормални изменения в клетките, дори преди структурните промени да станат очевидни“, добавя тя.
Ранното откриване, съчетано с по-голяма точност, ще даде повече от 95 % прецизност в сравнение с 65 до 70% за текущите скрининг методи. Всичко това ще увеличи значително случаите на оцелели пациенти. Високата смъртност, свързана с рака на устната кухина, например е резултат от диагнози, направени на късен етап, най-често след като има метастази. При ранна диагноза обаче между 80 до 90 на сто от пациентите оздравяват.
Технологията SCP работи на базата на улавянето на биохимичния състав на клетката. След като пробата е получена, чрез минимално инвазивна ексфолираща процедура, клетките са проучвани с инфрачервена светлина. Произвежда се "отпечатък" на биохимичния състав на всяка клетка. Данните са анализирани от компютър, който отчита, ако клетките са нормални, ракови или предракови.
Новата технология, която Дийм прогнозира, че е на не повече от пет години от въвеждането й в действие , ще облекчи трудностите при тестовете, правени в съществуващите цитологични лаборатории.
Според Дийм, има недостиг на цитологисти ,които могат да провеждат тестовете, което ще ограничи броя на изследванията.
SCP може да се прилага и към няколко други форми на рак и това води до по-ранна диагностика и потенциално подобряване на живота на пациентите, добавя Дийм. Той вижда като крайна цел въвеждането на технологията в лекарските и стоматологичните кабинети, за да могат пациентите да се преглеждат рутинно.

Станете почитател на Класа