Земята е "позеленяла" много по-рано, отколкото се предполагаше

Земята в късния прекамбрий е била зелена планета, съобщи БТА, като се позова на твърдения на двама американски учени. Нов анализ на варовикови скали, образували се преди между 1 милиард и 500 милиона години, показва, че на сушата е имало мъхове и други зелени растения (гълъбови очички) много по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщиха сп. "Ню сайънтист" и сп."Нейчър".
Мъховете и другите растения са направили зелена пустата дотогава земя, създали са първите почви и са "напомпали" кислород в атмосферата. Всичко това е подготвило почвата за появата на животните в т.нар. камбрийска експлозия, която е започнала преди 542 милиона години.
Досега учените предполагаха, че мъховете и гълъбовите очички са се появили преди около 700 милиона години, но почти нямаше признаци, че те са колонизирали голяма част от земната суша. Пол Нот от Държавния университет на Аризона и Мартин Кенеди от Калифорнийския университет в Ривърсайд изследвали химичния състав на всички известни варовикови скали от неопротерозоя, който се е простирал отпреди 1 милиард години до началото на камбрия. Нот твърди, че равновесието в съотношението между изотопите въглерод-12 и кислород-18 във варовиците безспорно доказва, че скалите са били отложени в плитки морета. В тях обилно се е стичала дъждовна вода от сушата, която е била покрита с гъста растителност.
"Позеленяването" на планетата в прекамбрия е създало условия за развитието на първите многоклетъчни животни, обяснява Нот. Според него гъста растителност е покривала не само крайбрежните низини, но и отдалечената от брега земна суша. Варовиковите скали трудно се датират и не може с точност да се каже кога е станало"позеленяването" на Земята. Според Нот обаче то е станало преди най-малко 600 - 800 милиона години.

Станете почитател на Класа