Колибрито на Анна е най-бързото животно на света

Вид северноамериканско колибри, наречено колибри на Анна, е най-бързото животно в света, установиха зоолози от Калифорнийския университет в Бъркли, цитирани от в. "Гардиън".
Съотнесено към размера им, птиците са по-бързи от реактивни бойни самолети и космически совалки. За 1 секунда те могат да изминат повече отсечки, равни на дължината на тялото им, отколкото всяко друго гръбначно животно, и издържат гравитационни сили, при които пилот на изтребител би изгубил съзнание. Ръководителят на изследването Кристофър Джеймс Кларк направил високоскоростни снимки на мъжки колибри на Анна, които извършвали пикиращ полет като част от ритуала си на ухажване. Зоологът измерил, че колибрито се движи със скорост 385 дължини на тялото в секунда, или 27,3 метра в секунда. Това е най-високата регистрирана скорост при гръбначно животно съобразно размера му. По-бързо могат да се движат само насекоми като бълхите. Докато пикира, ухажорът издържа ускорение, което е близо 9 пъти по-високо от силата на тежестта. При ускорение 7g повечето пилоти губят съзнание.
Пикиранията във въздуха са част от поведението на ухажване при много птици. Соколите, сините рибарчета и много морски птици пикират, за да нападат плячката си. При това движение птиците могат да развият изключително високи скорости.
Максималното повишаване на скоростта е важен елемент от ритуала на ухажване при колибрито на Анна заради високия цвърчащ звук, който мъжките произвеждат, докато пикират. Звукът се създава, когато мъжкият разперва външните пера на опашката си, които започват да трептят.

Станете почитател на Класа