НАСА приключи ремонта на „Хъбъл“

Двамата американски астронавти от совалката "Атлантис" приключиха успешно ремонта на космическия телескоп "Хъбъл", като поставиха нова изолация и подмениха стария сензор за насочване, съобщи ДПА.
Астронавтите направиха над седемчасова космическа разходка, с която приключи серията от пет поредни дни на работа по ремонта на телескопа. Заради високата степен на риск на операцията на стартовата площадка във Флорида в готовност е приведена друга космическа совалка - „Индевър“, за да осъществи спасителна мисия в случай на необходимост.
Астронавтите Джон Грънсфелд и Дрю Фюстъл подмениха част от батериите и един от трите сензори за прецизно насочване на телескопа и покриха чувствителната техника с трислойно защитно покритие за предпазване от температурното влияние. След повече от 5 часа в открития Космос двамата астронавти са започнали да разчистват отпадъците от ремонта, преди "да запечатат телескопа завинаги", съобщи НАСА на своя уебсайт.
Това е последният ремонт на звездния телескоп. Той ще продължи да действа до 2014 г. Операцията по ремонта трябваше да бъде извършена още през октомври миналата година, но поради технически затруднения тя бе отложена за май.

Станете почитател на Класа