Мощна неправителствена организация подпомага незрящите в Испания

След като загубил зрението си като млад, Рикардо Велесар станал един от 20-те хиляди продавачи на билети за лотарията ОНСЕ, могъщата организация на слепите в Испания, империя, която разпростира своите грижи над всички инвалиди.

В отопляваната си кабина, разположена до станция на метрото на площад Мануел Бесера в Мадрид, Рикардо се шегува с клиентите, които чакат на опашката.

“Успях да започна да водя нормален живот. Не знам какво щеше да стане с мен без ОНСЕ”, признава 46-годишният мъж, засегнат от ретинитис пигментоза, наследствена дегенеративна болест на ретината, която малко по малко го е ослепила, след като е излязъл от гимназията.

Продавачът на лотарийни билети работи за ОНСЕ от 1990 година. Днес той издържа жена си, която също е сляпа и е срещнал чрез организацията, и малката им 6-годишна дъщеря. Успял е да спести достатъчно, за да купи собствен апартамент.

“Много съм им признателен, защото мога да издържам семейство, имам достойна и стабилна работа”, добавя той.

Първите години са били тежки, докато вратите на работодателите се затваряли пред него, преди да се присъедини към ОНСЕ. След като ослепял напълно, той получил куче, което го придружава навсякъде.

Също като него, 20 хиляди продавачи на лотарийни билети в цяла Испания с различна степен на инвалидност работят за тази създадена преди 75 години организация с цел да помагат на слепите да си изкарат прехраната и да не зависят от социални помощи.

Впоследствие организацията е разширила мисията си, като се е притекла на помощ на всички инвалиди.

През 2013 година, организацията е получила Наградата на принца на Астурия в категорията “Хармония”, смятана за испанския вариант на Нобелова награда: журито похвали “изключителната й работа”, която е помогнала да се даде “достоен и качествен живот на милиони инвалиди в Испания”.

Делото на ОНСЕ е “пример за много международни инициативи”, добави журито.

Институцията се финансира чрез продажбата на лотарийните си билети, на годишна стойност от 1,9 милиарда евро. Половината от тази сума отива за печалбите, останалото се заделя за заплати, обучение и специализации.

Освен работата, която дава на продавачите си, ОНСЕ притежава изцяло или частично 29 фирми, в които работят инвалиди. Сред тях има медийна агенция, индустриална пералня, верига от хотели и агенция за временна заетост, която осигурява чистачки и охрана за лотарийните пунктове.

През 2013 година ОНСЕ е създала 7100 работни места за инвалиди, в момент когато безработицата в Испания остава на рекордни равнища от 26 на сто за населението в активна възраст. Общо организацията дава работа на 65 хиляди души.

“Мисля, че сме вдигнали голям камък от плещите на администрацията. Базирали сме модела си върху факта, че ние сме активни хора, на идеята, че всички трябва да бъдем ценени за това, което имаме, а не за това, което ни липсва”, обяснява нейният президент Мигел Карбайеда, който също е започнал кариерата си като продавач на билети за лотарията.

Като част от образователната си дейност, ОНСЕ превежда на брайлово писмо книги за слепи студенти, желаещи да получат университетско образование и ръководи училище за физиотерапия за слепи.

Класовете са по-малки, отколкото в други аналогични училища. Най-много 24 души получават дипломи всяка година, след 4-годишно обучение, и обикновено всички си намират работа.

Не защото слепите имат по-голяма тактилна чувствителност, както погрешно мислят много хора, подчертава Хавиер Саинс де Муриела, директор на училището, а защото получават по-добро образование, отколкото в другите училища.

“Ако не получават по-задълбочено образование, хората биха предпочели някой без недъг”, уверява той.

Исабел Чакон, на 33 години, се подготвя да получи дипломата си през май. Тя разказва, че това училище е дало нова насока на живота й, след като е загубила зрението си преди 6 години поради усложнения, свързани с диабет.

“Наистина съм щастлива. Много приятно чувство е да се грижиш за болните. Те се отнасят с нас с голяма привързаност. Между нас се създават много тесни връзки”, казва младата жена.

БТА

Станете почитател на Класа