Стволовите и раковите клетки имат един и същи произход

Американски учени доказаха, че онкогените – такива, които потенциално могат да доведат до рак – могат да превръщат нормални клетки в клетки, подобни на стволовите, съобщи „Медикъл дейли“. Те се надяват, че това ще помогне за намирането на по-безопасен и практичен подход към лекуването на заболявания като множествена склероза и рак с терапия със стволови клетки.
В съвместно изследване учените от Университета на Южна Калифорния, педиатрията в Ориндж Каунти в Калифорния и медицински център в Ню Йорк успяха да превърнат човешки кожни клетки в неврони чрез потискането на експресията на p53 – протеин, кодиран от добре изследвания онкоген TP53. Това предполага, че мутацията на p53 определя добрата или лошата съдба на клетката.
Онкогените се смятат за гени, които при мутация променят здравите клетки в туморни клетки. “Действителността може да се окаже по-сложна, отколкото мислим. Може би гените на стволовите клетки и раковите гени са едно и също“, смята Цзян Чжун от Университета на Южна Калифорния. „Когато изключим p53, хората очакват да се появи ракова клетка, тъй като обикновено се фокусират върху лошото. Всъщност клетката става по-гъвкава и от нея може да се получи и нещо добро. Клетката е като един човек, който губи работата си (потискането на p53). Той може да стане престъпник или да си намери друга работа“, обяснява изследователят.
Стволовите клетки се делят и обособяват в различни видове клетки в тялото. Учените все още не знаят защо и как се случва това. При хората ембрионалните стволови клетки се превръщат в три групи клетки или три слоя – ендодерма, мезодерма и ектодерма, от които се образуват тъканите и органите. От ендодермата например се образуват стомахът и белите дробове, а от мезодермата – кръвта, костната и сърдечната тъкан. В своето изследване учените са използвали човешки кожни клетки, които са свързани с мозъка и невроните, тъй като са образувани от ектодермата. При потискането на p53 кожните клетки се превърнали в клетки, които много наподобявали човешките ембрионални стволови клетки. За разлика от другите изкуствено създадени стволови клетки, които са плурипотентни и могат да се превърнат във всяка една друга клетка в тялото, тези клетки могат да станат единствено такива, които произлизат от същия ембрионален слой – ектодермата. Според учените потискането на други онкогени при други клетъчни семейства може да има подобен ефект, който би могъл да се окаже от ключово значение за терапията със стволови клетки. Затова бъдещите изследвания трябва да се фокусират върху определянето на гените, които трябва да бъдат манипулирани.

Станете почитател на Класа