Намериха по-добър начин за отглеждане на стволови клетки

Нова пластмасова повърхност преодолява трудностите, свързани с отглеждането на възрастни стволови клетки. Тя беше разработена от учените от университетите в Глазгоу и Саутхемптън, съобщи Би Би Си.
Стандартните повърхности се оказват с ограничени възможности за отглеждане на големи количества стволови клетки и задържане на техните полезни качества. Учените се надяват, че откритието ще доведе до разработването на терапии със стволови клетки, с които ще се възстановяват кости и тъкани и ще се лекуват заболявания като артрит.
Новата наноструктура е създадена с помощта на процес, подобен на този, използван за направата на Blu-ray дискове. Повърхността е покрита с миниатюрни вдлъбнатини, с които отглеждането на стволовите клетки става по-ефективно. Процесът на култивиране на стволови клетки в момента е труден, тъй като стволовите клетки, отглеждани върху стандартните повърхности, невинаги създават нови стволови клетки, а понякога произвеждат други клетки, които са безполезни за терапията. Един от начините да се засили тяхната ефективност е клетките да бъдат потопени в специални разтвори, но учените смятат, че тези методи също са с ограничени възможности. Новата повърхност обаче е толкова ефикасна, че учените смятат, че тя може да се окаже първата стъпка по пътя към създаването на фабрики за стволови клетки, в които ще могат да се създават клетки за най-различни терапии.

Станете почитател на Класа