Сонда на НАСА достигна астероидния пояс между Марс и Юпитер

Сондата на НАСА „Доун“ пропътува 2,8 млрд. километра и навлезе в орбитата на втория по големина астероид Веста в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, съобщи Ройтерс.
Очаква се апаратът да изследва астероида с форма на картоф една година. „Доун“ изпрати сигнал до Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния, вчера, за да потвърди, че е навлязъл в орбитата на Веста. Роботизираната сонда е първият космически апарат, който ще орбитира около обект в астероидния пояс, съобщиха от НАСА. Учените все още не можеха да потвърдят точното време, по което „Доун“ е навлязъл в орбитата на Веста, и се очаква да добият по-прецизни данни, след като изучат масата и гравитацията на астероида.
Сондата беше изстреляна към Веста през 2007 г. Астероидът е първата спирка в мисията на стойност 466 млн. долара, с която учените ще получат по-ясна представа за това, как се е образувала Слънчевата система преди 4,5 млрд. години. През юли 2012 г. „Доун“ ще потегли към втората си дестинация – планетата джудже Церера, която се намира на 1,5 млрд. километра от Веста. Веста и Церера са две от най-големите оцелели протопланети в Слънчевата система – скалисти космически тела, на които не достига малко маса, за да бъдат истински планети. “Това са два от последните неизследвани светове във вътрешната час на Слънчевата система“, обясни мениджърът на проекта Робърт Мейз. Целта на мисията е да събере достатъчно информация за Веста и Церера, за да се изяснят условията и процесите в ранната Слънчева система. На борда на сондата са инсталирани три инструмента, с които ще се изследват характеристиките на повърхността и химическият състав на двете космически тела.
Учените смятат, че Веста прилича повече на Земята или Луната, отколкото повечето нейни астероидни съседи, заради желязното си ядро и предполагаемите изригвания на лава. Церера – най-големият обект в астероидния пояс, най-вероятно наподобява повече на ледените луни на Юпитер и Сатурн. На Церера има съдържащи вода минерали и вероятно слаба атмосфера.
Няколко космически апарата досега са успявали да прелетят близо до астероиди, включително сондата „Галилео“ на НАСА, която премина покрай три астероида по пътя си към Юпитер. Японският апарат „Хаябуса“ кацна на близкия до Земята астероид, наречен 25143 Итокава, и събра проби от повърхността му. „Доун“ обаче е първата сонда, която ще остане в орбитата на астероид за по-дълъг период.


Обама на шега си поръча пица от МКС

Астронавтите на борда на Международната космическа станция разговаряха с американския президент Барак Обама в петък, съобщи АФП. Обама се пошегува с тях, като им каза, че всъщност искал да поръча пица по телефона. „Исках да поръчам пица по телефона, не очаквах да се свържа с Космоса“, каза американският президент, след като помоли астронавтите да се представят. След това с по-сериозен тон Обама им каза, че се гордее с тях и че иска да благодари на всички мъже и жени от НАСА за работата, която са свършили в 30-годишната програма на космическите совалки. Тя ще приключи след края на мисията на совалката „Атлантис“ тази седмица.
По-рано четиримата астронавти от екипажа на „Атлантис“ поправиха един от основните четири компютъра на совалката, след като той се срина и задейства алармата. От НАСА са уверени, че компютърът ще бъде напълно изправен за връщането на совалката на Земята на 21 юли.

Станете почитател на Класа