Материята вероятно е била повече от антиматерията след Големия взрив

Американски физици са още по-близо до намирането на отговор на загадката защо Вселената съществува в сегашната си форма – изградена предимно от материя.
Досега физиците предполагаха, че при Големия взрив би трябвало да са се образували равни количества материя и антиматерия. През 2010 г. учените, работещи в американския ускорител „Теватрон“, обявиха, че предварителните резултати на техните изследвания показват леко превъзходство на материята над антиматерията при разпада на частиците. Сега учените представят нови резултати, които правят това предположение още по-сигурно.
Всяка от известните основни частици има аналог в антиматерията с идентични свойства, но с противоположен заряд. Когато една частица се срещне с аналогична частица от антиматерията, те се унищожават взаимно, освобождавайки голямо количество енергия. Учените обаче все още нямат отговор на въпроса защо това не се е случило в ранната Вселена, когато е имало по равно от материята и антиматерията. Тоест в момента не би трябвало да има нито материя, нито антиматерия.
Резултатите на „Теватрон“ идват от дъжд от частици, образувани при сблъскването на протони и техните аналози от антиматерията – антипротони. Сблъсъците между протони и антипротони водят до образуването на различни частици, при което екипът, изследващ резултатите от детектора DZero, забелязал противоречие при разпадането на частиците, наречени Б-мезони. Те се разпадали на двойки частици, наречени мюони, заедно с двойки от техните версии в антиматерията – антимюони. При експериментите миналата година било установено, че частиците от материята са с около 1% повече от тези на антиматерията. Тези измервания обаче винаги са свързани с елемент на несигурност, който отразява вероятността наблюдаваният ефект да е просто случайно явление, а не закономерност. Сега учените разполагат с 50% повече данни, което им дава много по-голяма сигурност, че наблюдаваните явления могат да бъдат потвърдени. Те са намалили вероятността за грешка до 3,9 сигма, което е равносилно на 0,005% вероятност наблюдаваният ефект да е случайност. Във физиката обаче има стриктна дефиниция за откритие и това е ниво на сигурност от 5 сигма, или около 0,00003% шанс за грешка. Преди това учените не могат да са сигурни, че са разрешили загадката около материята и антиматерията.

Станете почитател на Класа