Самолетите увеличават шансовете за валежи

Живеенето край летище води не само до безсънни нощи, но може и да е съпроводено с по-лошо време, твърдят учени, цитирани от „Дейли мейл“.
Според необичайно изследване самолетите увеличават шансовете за валеж при излитане и кацане. Изглежда че при преминаването на самолета през облаците се наблюдава същият ефект, както при така нареченото засяване на облаците с ледени кристали в атмосферата, които предизвикват дъжд. Тези твърдения са базирани на сателитни снимки на облаци в районите на летищата и компютърни модели на поведението на облаците. Страничният ефект е по-вероятно да бъде наблюдаван около най-натоварените летища в света, като „Хийтроу“ например, където над 1200 самолета излитат и кацат всеки ден.
Феноменът се наблюдава, когато самолетът премине през облаци, съдържащи свръхохладена вода – вода под формата на течни капки с температура от 10 градуса под нулата или по-ниска. При преминаването на самолета през облаците с висока скорост въздухът зад крилете и витлата се разширява и охлажда много бързо. Тази бърза промяна на температурата може да се окаже достатъчна, за да замръзнат капките от свръхохладена вода и да се превърнат в ледени кристали. С времето тези кристали нарастват и обхващат по-голяма площ, създавайки дупка в облака. Тази дупка се разширява за няколко часа и увеличава значително шансовете за дъжд или сняг.

Станете почитател на Класа