Австралийски пилот изобрети летящ мотоциклет

Австралийският пилот на хеликоптер Кристофър Мълой изобрети в гаража си в Сидни летящ мотоциклет, съобщи в. “Дейли мейл”. Мотоциклетът, наречен Hoverbike, е снабден с две хоризонтални перки, които са поставени в кръгови предпазители, между които се намират пилотът, кормилото и другите уреди за управление. Специалисти предположиха, че ако бъде пуснат в продажба, началната му цена ще е около 45 000 паунда. Мълой се надява инвеститорите да проявят сериозен интерес към изобретението му и най-много след година да се стигне до серийно производство. Предимството на новото превозно средство е, че спасява от задръстванията в големите градове и спестява време на хора, които работят далеч от дома си.
Оригиналната идея хрумнала на австралиеца, след като инструкторът, който го обучавал на пилотиране, по невнимание нарекъл лекия вертолет, с който двамата летели, "въздушен мотоциклет". Именно тогава Мълой се амбицирал да създаде подобен апарат. След две години упорита работа се появил летящият мотор с дължина 3 метра, 1,3 метра диаметър на перките и тегло 105 килограма. Транспортното средство е леко и маневрено, защото за изработването му са използвани предимно пластмаси и различни видове пяна. Двигателят е BMW.
Футуристичният мотоциклет може да се издигне до 3 километра височина и се движи с максимална скорост 278 км/ч. Четиритактовият двигател с обем 1170 куб. см и мощност 60 кВт върти перките в противоположни посоки - това е необходимо, за да могат да компенсират реактивното въртене една спрямо друга.
Единствено не е решено дали парашутите ще бъдат поставени върху тялото на летателния апарат, или в раницата на пилота.
Изобретателят обясни, че за управлението на Hoverbike не се изисква специална подготовка, защото е почти същото като при мотоциклет - смяната на посоката се управлява с наклона и въртенето на управляемата колонка, един от уредите увеличава тягата, а друг - сваля и вдига апарата по определена височина.
Първият полет ще бъде през есента. Досега мотоциклетът премина редица наземни изпитания и дори успя да се издигне във въздуха, при което бе удържан с въжета.
Любители на високите скорости веднага оприличиха Hoverbike на летящите апарати от сагата “Междузвездни войни” и по дизайн на тези от “Завръщането на джедаите”.

Станете почитател на Класа