Ще произвеждат биогориво от Ешерихия коли

Американски учени са създали синтетична версия на опасната чревна бактерия Ешерихия коли, която може да служи за производство на биогориво, предаде Ройтерс. Очакванията са след 5 години бигоривото да е вече на пазара.
Няколко концерна вече работят върху технология, която да позволява производство на качествено гориво и на разумна производствена цена.
В основата на откритието е модифициране на генетичната структура на бактерията Е-коли и стимулирането й да произвежда вещества, които са с повече енергия от съществуващите им аналози в природата.
При експерименти, проведени в лаборатория в Калифорнийския университет, бе установено, че алкохолите, които се произвеждат с помощта на Е-коли, съдържат до осем атома въглерод, което ги прави по-богати на енергия. Тези алкохоли сравнително лесно се отделят от водата, което ги отличава като идеалните биогорива. При генното модифициране учените са вкарали хромозоми в ДНК-то на бактерията, за да може тя да произвежда по-голямо количество и по-дълга версия на аминокиселина. Два гена, добавени към хромозомите, позволяват да се закодират ензими, които после трансформират тази съставка в алкохол с по-дълга въглеродна верига. Поради тази причина е възможно създаване на качествено гориво.
Ако тази технология бъде разработена успешно, Ешерихия коли може да замени етанола, който е най-разпространената суровина за производство на алтернативни горива.

Станете почитател на Класа