Ягодите предпазват от усложнения при диабет

Точно 37 ягоди дневно могат да ни предпазят от услугите на цял куп доктори - невролози, ендокринолози и дори онколози. Това доказва проучване на учени от института „Салк“ за биологични проучвания в Сан Диего, Калифорния, цитирано от "Сайънс дейли". Изследването е извършено в клетъчната невробиологична лаборатория на института. Основната теза е, че фистеинът, който е природен флавоноид ( тип фенолно съединение), и който се намира в най-големи количества в ягодите и в по-малка степен в други плодове и зеленчуци, намалява усложненията, възникващи при диабета.
Преди това лабораторията показа, че фистеинът подпомага оцеляването на неврони, отглеждани в култури, и повишава паметта при здравите мишки. Този фистеин може да действа при различни органи, което означава, че лекарство от него може да облекчи множество медицински усложнения.
"Този труд за пръв път описва лекарство, което предпазва от усложнения в бъбреците и мозъка при диабет тип 1 при мишките", казва професор д-р Дейвид Шуберт, шеф на клетъчната невробиологична лаборатория и съавтор на научното изследване. "Малко или много то демонстрира вероятната молекулярна база на действие на лечението".
"В растенията, флавоноидите действат като слънчеви екрани и предпазват листата и плодовете от насекоми", пояснява д-р Пам Майер от лабораторията. Други популярни флавоноиди са полифенолите, съдържащи се в боровинките и червеното вино.

Станете почитател на Класа