Мозъкът на гражданите и селяните функционира различно

Мозъкът на хората, които живеят в градовете, функционира различно от този на селяните, съобщава „Гардиън“. Учените са установили, че в момент на стрес две области от мозъка при гражданите, които отговарят за емоциите и безпокойството, стават хиперактивни. Това обяснява защо хората с психически проблеми са главно от градовете. Човек, който е роден в града, е изправен пред два пъти по-висок риск от шизофрения например.
Екип от университета в Хайделберг в Германия, под ръководството на проф. Андреас Майер-Линденберг, е сканирал мозъка на над 50 здрави доброволци – жители на селски райони и на големи градове – по време, когато те са решавали сложни математически задачи. Целта е била да се предизвика у участниците чувство на безпокойство от справянето с проблема.
Резултатите, за които съобщава и сп. „Найчър“, показват, че в стресова ситуация небната сливица на хората, живеещи в града, проявявала изключителна активност. Както обяснява Майер-Линденберг, тази жлеза се явява датчик, че има заплаха за мозъка. За онези, които са се родили в град, хиперактивност е проявила друга част от мозъка, която се нарича сингулярен кортекс.
Прогнозите са, че до 2050 г. 70% от хората ще живеят в градовете. Урбанизацията означава и повишен риск от хронични разстройства. Професорът обяснява, че учените сега активно работят да установят как факторите на стреса в града като социалното разделение, шума и пренаселеността се отразяват на психическото здраве.

Станете почитател на Класа