Искат да заменят константата Пи с Тау

Числото Пи се смята за най-важното число в света, но сега математици смятат, че то може да отстъпи своята слава. Експерти твърдят, че константата Пи, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър, трябва да бъде заменена от алтернативно число, наречено Тау, съобщи „Дейли мейл“.
Учените не твърдят, че стойността на Пи, която е 3.14159265, не е невярна, а че Пи не е правилното число, което трябва да се свързва със свойствата на окръжността. Те настояват учебниците да бъдат пренаписани, като в тях се включи Тау, чиято стойност е 6.28 – приблизително два пъти по-голяма от тази на Пи. Затова и 28 юни бе обявен от тях за Деня на Тау.
“През всички тези години сме използвали погрешното число. Пи просто не е най-естественото число, което трябва да свързваме с окръжността. То е два пъти Пи или Тау“, обясни Кевин Хюстън от Университета в Лийдс.
Пи се използва в много математически формули, то присъства и в уравнения в науката и инженерството. Константата се използва за изчисляване на обиколката на окръжността, като се умножи диаметърът на окръжността по стойността на Пи, докато площта й може да се намери, като се умножи Пи по радиуса на квадрат. Математиците, които искат Пи да бъде заменено обаче, твърдят, че тъй като в толкова много формули се използва Тау, то трябва да бъде основната константа.
“Математиците не измерват ъглите в градуси, а в радиани“, обясни д-р Хюстън. Радиан е ъгълът между два радиуса на кръг, които отрязват от окръжността му дъга, равна на неговия радиус. „В една окръжност броят на радианите е равен на два пъти по Пи, тоест техният брой е равен на Тау. Би било много по-удобно да използваме Тау в този случай. Така окръжността ще има Тау радиани, полуокръжността ще има половин Тау радиани, четвърт окръжност ще има четвърт Тау радиани и т.н. Няма да се налага да се замисляме“, смята математикът.

Станете почитател на Класа