НАСА изстрелва совалка за последен път на 8 юли

Последното изстрелване на американска космическа совалка ще се извърши на 8 юли, съобщи Би Би Си. Полетът на совалката „Атлантис“ ще сложи край на 30-годишната програма на НАСА. Той се очаква да започне в 18:26 часа българско време. Около 750 000 души най-вероятно ще се съберат около космическия център „Кенеди“ във Флорида, за да наблюдават историческото събитие. Датата на изстрелването бе определена от мениджърите на НАСА във вторник вечерта след преглед на подготовката за мисията. Четирима астронавти ще излязат в орбита с „Атлантис“ - командирът Крис Фъргюсън, пилотът Дъг Хърли и астронавтите Санди Магнъс и Рекс Уолхайм.
По време на своето 12-дневно пътешествие те ще доставят над 3,5 тона товари на Международната космическа станция, включително и храна за екипажа на станцията за една година. Обикновено совалките летят с екипаж от шест или седем души, но този път броят е намален, тъй като няма друг орбитален апарат, който да ги спаси в случай на инцидент. В случай че „Атлантис“ претърпи сериозни щети при излитането, астронавтите ще бъдат приютени на МКС до момента, в който всички ще могат да се върнат на Земята с руските капсули „Союз“.
Полетът на 8 юли ще е 135-и полет на космическа совалка и 33-ти за „Атлантис“. Общо 355 души са летели 852 пъти на 135 мисии от първия полет на 12 април 1981 г. досега. Петте орбитални апарата са прелетели 864 401 200 км – разстояние, приблизително равно на три пътешествия от Земята до Слънцето и обратно. Последната мисия на „Атлантис“ ще добави към това разстояние още 6,5 млн. км.

Станете почитател на Класа