Евакуираха за кратко екипажа на МКС

Шестчленният екипаж на Международната космическа станция трябваше да се евакуира в два руски космически кораба „Союз“ вчера сутринта заради приближил се на опасно разстояние неизвестен космически боклук, съобщи АФП.
Космическият боклук е бил засечен твърде късно, за да бъде предприета маневра за промяна на височината на станцията, казаха от Руската космическа агенция. Радарите показали, че боклукът има опасност да се приближи на около 250 метра от станцията около 15:00 часа българско време вчера, но удар не последва и на екипажа бе разрешено да поднови дейността си в нормален режим. „Имате разрешение да излезете от „Союз“, съобщиха на екипажа от контролния център в Хюстън четири минути след момента на най-голямо приближаване на боклука до станцията. Нареждането за евакуация е дошло около 40 минути преди опасния момент. До вчера не бяха обявени размерът и източникът на космическия боклук.
Командирът на станцията Андрей Борисенко и астронавтите Александър Самокутаев и Роналд Гаран са се евакуирали на борда на „Союз ТМА-21“, скачен с модула „Поиск“, а останалите трима души от екипажа – Сергей Волков, Майкъл Фосум и Сатоши Фурукава, са се укрили на борда на „Союз ТМА-02М“, скачен с модула „Рассвет“.
Космическият боклук представлява постоянна заплаха за екипажа на МКС заради високата скорост, с която се движат предметите в ниската околоземна орбита – над 8000 метра в секунда.
Подобна ситуация на МКС се разигра и през април, когато парче от китайски сателит застраши станцията, и се наложи екипажът да се евакуира в руския кораб „Союз“, скачен с нея. Тогава космическият боклук премина на няколко километра от МКС.

Станете почитател на Класа