Можем ли да станем безсмъртни?

Бъдещите поколения скоро ще могат да навлизат във втория век от живота си и все още да решават судоку без проблеми, ако продължителността на живота продължава да се увеличава със същите темпове, както досега, съобщи Би Би Си.
Засега продължителността на живота се увеличава с две години на всяко десетилетие и не показва признаци за отклоняване от тази тенденция. Средната продължителност на живота вече се е удвоила през последните 200 години. През 80-те години на миналия век експертите смятаха, че увеличаването на продължителността на живота ще спре, но тези прогнози продължават да се оказват неверни. Можем ли все пак да продължаваме да живеем все по-дълго? Има ли ограничение на възрастта, при която можем да оцелеем, след като вече сме достигнали старостта?
Причината за стабилния растеж на продължителността на живота е „спадът на смъртността сред възрастното население“, обясни проф. Том Къркуд от Университета на Нюкасъл. Според неговата теория нашите организми еволюират в посока на по-добро поддържане и обновяване, а нашите гени инвестират в този процес, за да забавят уврежданията, които в крайна сметка водят до фатален изход. Така се оказва, че няма таван, налаган от процеса на стареене. „Остаряването не е фиксиран биологичен процес“, казва още проф. Къркуд.
Той и неговите колеги провели мащабно изследване върху хора на възраст над 85 години в Нюкасъл. Изследването показало, че значителен брой хора се радват на добро здраве и независимост на тази възраст. След като все повече хора остаряват в по-добра форма, може да се направи изводът, че това се дължи на по-добрите хранителни навици, условия на живот, образование и медицина. Все още има много хора, които страдат от сериозни здравословни проблеми, но съвременната медицина позволява на лекарите да се справят по-добре с дългосрочни заболявания като диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. „Хората остаряват с все по-малко увреждания в сравнение с предишни поколения“, твърди Къркуд. По-спокойният живот и по-доброто хранене и здравеопазване оказват директно влияние върху дълголетието.
Конкретно във Великобритания един от всеки петима души доживява своята 100-годишнина, а продължителността на живота продължава да расте. Според изследване, публикувано в „Сайънс“ през 2002 г., което разглежда продължителността на живота в различни страни от 1840 г. насам, няма признаци за естествени лимити на дълголетието. Според учените, провели изследването, в страните с най-голяма продължителност на живота, може да се очаква тя да достигне средна стойност от 100 години през следващите шест десетилетия.
Това е далеч от разбирането за вечен живот – скромното годишно увеличение на продължителността на живота никога няма да доведе до безсмъртие, посочват учените. Съвсем скоро обаче столетниците няма да са нещо необикновено, тъй като засега не изглежда да се доближаваме до горната граница на продължителността на живота.
Гените също играят важна роля при определянето на продължителността на живота ни, но околната среда остава най-важният фактор. Не е учудващо, че обществата, които водят здравословен начин на живот, се радват на най-дълъг живот. Въпреки това би било невероятно да очакваме, че човешкият живот ще продължава да се увеличава безкрайно. „Предполагам, че продължителността ще расте още, но на определен етап най-вероятно темпът на растеж ще се забави. Но не можем да сме сигурни“, казва още проф. Къркуд.

Станете почитател на Класа