Защо хората купуват вещи на знаменитостите?

Американски психолози от Чикагския университет обясниха страстта на хората да купуват вещи на известни личности, съобщи Лента.ру.
Авторите на изследването предполагат, че хората несъзнателно вярват, че ако притежават „звездните“ вещи, чрез физическия контакт и те ще придобият от блясъка на знаменитостите. Това обяснява защо дават хиляди долари, вместо да си купят същите неща от магазин на нормална цена.
В експеримента са участвали доброволци, които е трябвало да определят колко силно искат да притежават вещите на списък от лица. Фаворит на доброволците се оказал Джордж Клуни, а с най-негативно отношение били към Саддам Хюсеин. Това показва, че хората не просто желаят вещите на известните, а вещите на такива, които в публичното пространство са се наложили като положителни.
Във втория етап на експеримента участниците е трябвало да определят дали биха купили ползваните вещи, без да бъдат стерилизирани и обработени с препарати. Оказа се, че подобна обработка на вещите само би свалила цената им.
За радост на хората аукциони за продажба на вещи на знаменитости се провеждат постоянно. Например през декември миналата година ръкавицата на Майкъл Джексън бе продадена за 330 000 долара, а в края на 2009 г. фен на Елвис Пресли купи негова риза за 52 000 долара.

Станете почитател на Класа