Песимизмът е заложен в гените

Някои от нас са генетично програмирани да са песимисти, съобщи „Дейли телеграф“. Изследване показва, че количеството химически вещества в мозъка определя начина, по който гледаме на света.
Учените от Университета в Мичиган открили, че от нивата на веществото, наречено невропептид Y (NPY), в мозъка зависи дали разглеждаме чашата като наполовина празна или наполовина пълна. Ако нивото на NPY е понижено, сме много по-песимистично настроени и ни е по-трудно да се справяме със стресови ситуации. Освен това хората с по-ниски нива на веществото са по-застрашени от депресия. Учените смятат, че количеството NPY в мозъка е генетично програмирано и откритието може да помогне за ранна диагностика и превенция на психиатрични заболявания.
С помощта на ядрено-магнитен резонанс били сканирани мозъците на няколко доброволци, докато пред погледа им били изписвани неутрални думи, както и такива с отрицателен или положителен смисъл. В отговор на негативните думи доброволците с по-ниски нива на NPY показали по-силно активиране на префронталния кортекс, който участва при обработването на емоции, докато при хората с по-високи нива на веществото реакцията била много по-умерена.

Станете почитател на Класа