1600 кмч ще развива най-бързият автомобил в света

Британският суперавтомобил “Блъдхаунд“, който се очаква да стане най-бързият в света, ще се движи с 1600 км/ч, съобщи Би Би Си.
Работата по изграждането на колата започва тази седмица, като догодина тя ще се опита да счупи досегашния рекорд при експеримент в Северен Кейп, Южна Африка. “Блъдхаунд“ е разработен през последните три години. Той ще се задвижва от двигател на европейския многоцелеви изтребител „Юрофайтър Тайфун“, поставен над хибридна ракета – комбинация, която трябва да произведе 135 000 конски сили, еквивалентни на мощността на 180 болида от Формула 1. Въпреки че тези показатели не се различават особено от тягата на един от известните двигатели „Олимпус 593“ на самолет „Конкорд“, автомобилът ще тежи едва около шест тона.
Задната част на шасито ще бъде изработена от самолетния строител Hampson Industries, а предната част на автомобила ще бъде произведена от компанията Advanced Composites Group, известна заради работата си над яхти за Купата на Америка и други високотехнологични превозни средства.
Ракетата „Фалкон“ за автомобила “Блъдхаунд“ ще бъде най-голямата хибридна ракета, създавана с тази цел във Великобритания. Тя ще работи с твърдо ракетно гориво и течен окислител. Само за изпомпването на окислителя ще е необходим двигател на болид от Формула 1, който ще бъде предоставен от британската компания Cosworth.
Джантите с диаметър 900 мм на “Блъдхаунд“ ще бъдат изработени от алуминиева сплав. Те ще трябва да издържат на повече от 10 000 оборота в минута, както и ударите от чакъла по повърхността на пресъхналото езеро. Дисковете ще бъдат изработени от материал, избран от Lockheed Martin след симулации, които включват изстрелване на каменни частици срещу метални пластини с помощта на мощно оръжие.
Ако успее да достигне скорост от 1600 км/ч, „Блъдхаунд“ ще подобри досегашния рекорд за скорост по суша, поставен от свръхзвуковия автомобил „Тръст“ през 1997 г. от 1228 км/ч. Трима души, работили върху „Тръст“, участват и в проекта „Блъдхаунд“. Те са пилотът Анди Грийн, директорът на проекта Ричард Ноубъл и главният аеродинамик Рон Айърс. Тестовете с ниска скорост ще започнат през първата половина на следващата година и ще се проведат на магистрала във Великобритания, след което автомобилът ще бъде изпратен до пресъхналото езеро Хакскийн Пан в Северен Кейп за тестове с висока скорост в края на 2012 или 2013 г.

Станете почитател на Класа