Здравословното хранене при децата повишава интелигентността им

Малките деца, които ядат здравословна храна, са по-интелигентни от връстниците си, консумиращи вредни неща, или т.нар. джънк фуд, съобщи „Дейли телеграф“. Малчуганите, хранени с продукти с високи количества мазнини, захари, замразени или консервирани храни, имат по-нисък коефициент на интелигентност от тези, които ядат различни видове спагети, салати и плодове, показва проучване на екип от Университета в Бристол.
Ефектът е толкова значителен, че според изследователите здравословното хранене може да подпомогне развитието на по-висока интелигентност при децата. Според учените добрата храна е жизненоважна при малките деца, тъй като мозъкът расте най-бързо през първите три години от живота на човек.
Екипът е проследил растежа и здравословното развитие на близо 14 000 деца, родени между 1991 и 1992 г. На родителите са били задавани въпроси за вида и честотата на храната и напитките, които децата им са консумирали на три-, четири-, седем- и осемгодишна възраст.
Резултатите показали, че децата, които са били хранени с вредна храна на 3-годишна възраст, показват по-нисък коефициент на интелигентност, когато станат на 8 и половина години, независимо дали са подобрили храненето си в здравословна посока.
“Проучването показва, че когнитивните и поведенческите ефекти, свързани с навиците на хранене в ранното детство, се запазват и по-късно независимо от последващите промени или подобряване на хранителните навици“, подчерта д-р Кейт Нортстоун. Тя добави, че здравословното хранене през първите години от живота на човек насърчава оптималния растеж на мозъка.

Станете почитател на Класа